fredag 6 augusti 2010

Polisens uppdrag?

Ok, Kent har skrivit ett inlägg där han dödförklarar Piratpartiet . Anledningen är att de vill legalisera innehav av barnporr.

Själv har jag inte funderat så mycket på frågan, och bekymrar mig inte så mycket. Vi har ju två sidor av denna historia; Den ena är att skydda barn, och barnporr på nätet är givetvis integritetskränkande och förkastligt. Men å andra sidan har vi att respektera människors sexualitet – för några få dagar sedan sprang ett gäng partiledare och en integrationsminister i Prideparaden. Så vissa sexuella avvikelser är ok, och ska understödjas, emedan andra är förhatliga olagliga och ska förbjudas? Kanske vi borde göra en lista på vilka sexuella avvikelser som är sanktionerade, och vilka som är förhatliga? Vad ska politikerna göra när nekrofiler eller pedofiler börjar delta i Prideparaderna?

Men en mening i Kents inlägg retar mig i synnerhet: ”Polisens uppdrag är att skydda människor från att bli kränkta av brott.”.
Detta var det dummaste påstående jag sett från en politiker. Antingen är han helt omedveten om verkligheten och naiv eller åxå lever han i ett drömland.

Det är ganska enkelt. Polisens uppgift är att spara pengar åt staten. Bilstölder, bostadsinbrott och andra stölder drabbar privatpersoner eller deras försäkringar, och är därför lågprioriterade.

Men då frågar man sig varför hastighetsövervakning och nykterhetskontroller har så stora resurser? Anledningen är att det är mycket dyrt för samhället om någon skulle bli invalidiserad av en trafikolycka, detta både i form av arbetsbortfall och vårdkostnader. Det är illa om medborgare i arbetsför ålder dör, vilket orsakar skattebortfall, men blir någon invalidiserad är det mycket värre. Och givetvis kostar varje olycka arbetsbortfall och sjukhuskostnader.

Alltså är polisens arbete fokuserat runt rent ekonomiska hänsyn, inte som Kent skriver …”skydda människor från att bli kränkta av brott.”.
Visst måste man lägga lite resurser på våldsbrott, men inte mer än nödvändigt. Hur många av de våldsbrott, t.ex. mord, som inträffat den senaste tiden har resulterat i att gärningsmännen lagförts? Vad är uppklarningsprocenten på bilstölder och bostadsinbrott?

Dessutom finns det ett stort mörkertal. Alla vet att det inte är mödan värt att anmäla stölder till polisen, eftersom uppklarningsprocenten är obefintlig. Är värdet av det stulna under självrisken på försäkringen, eller oförsäkrat, vet alla att det inte finns någon som helst anledning att göra en polisanmälan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar