onsdag 30 juni 2010

Pang i foten

Nu jäklar skjuter sig Kent i foten. Han skriver ”Friheten är värd mer än så” i detta inlägg i sin blogg. Han skriver att han gick med i moderaterna för att frihetens värden lockade. Så var det i o.f.s. med de gamla moderaterna. Det var ett parti som stod för individens rätt och att dennes rätt och integritet i samhället. Samhället var till för människan – människan var inte till för samhället.

Men sedan dess har mycket förändrats och det finns inte kvar ett dyft av detta bland dagens moderater. Vi har under den senaste valperioden sett hur en moderatstyrd regering fattat ett antal beslut som är direkta hot mot den personliga integriteten eller människors frihet om man så vill.

Man har alltså avsiktligt fortsatt på Bodströmsamhällets tråd, och Kent tillstår i mitten på sitt inlägg att” - Enskilda människor som får sin frihet begränsad och faktiskt hotad. Debatten om integritetsfrågorna får inte tystna. Det har den heller inte gjort, men tyvärr är det inte längre moderaterna som för den.”

Vi har först sett hur FRA ges laglig rätt att snoka i all trafik inkluderande privat korrespondens. Ingen vet ju om t.ex. en mailserver är placerad utomlands eller backuper görs utomlands och att påstå att bara trafik över gränserna övervakas är därför larvigt.

Sedan, och innan förre presidenten lämnade över till Obama, tvingade han igenom en överenskommelse med EU, och att EU:s befolkningsregister skulle skickas till USA (d.v.s. NSA), detta tystades ner, men sannolikt har alltså USA direkt tillgång till hela svenska befolkningsregistret med personnummer och hela baletten. Man måste givetvis ligga on-line, eftersom databaser uppdateras kontinuerligt.

Vi har IPRED-lagen som ger musik och filmbolagen rätt att agera polisiärt och snoka i folks kommunikation, begära ut IP-adresser, och skicka ut hotbrev utan att någon myndighet eller juridisk instans varit inkopplad.

Datalagringsdirektivet är på gång, och jag ser det mest som en tidsfråga innan all kommunikation kommer att sparas en viss tid för att myndigheter ska retroaktivt kunna gå in och snoka i medborgarnas kommunikation.

Beatrice Ask som vill göra det lättare att få tillstånd till övervakningskameror, låt hon meddela i ett utspel för någon vecka sedan.

Alla flygresor medborgarna gör registreras och skickas till USA.

SWIFT-transaktioner och sannolikt alla medborgarnas kontouppgifter skickas till USA.

Kent avslutar med ”- Moderaterna är och förblir i min värld det parti som tar striden för frihetsfrågorna tydligast. Den kampen för inte avstanna. Ska kampen för frihetens idéer vinna fullt ut måste den dock kopplas ihop med integritetsfrågor. Annars är risken att segrar för friheten inte blir mer än en parantes i historien. Friheten är värd mer än så.”

Så mina frågor till Kent är:
1. Hur stämmer den nya moderaternas handlade den senaste mandatperioden överens med dina visioner om frihet och integritet för den enskilde medborgaren?
2. Vilka ytterligare inskränkningar av medborgarnas integritet och frihet är att vänta under nästa mandatperiod, om de nya moderaterna får regeringsmakten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar