onsdag 30 juni 2010

7.2 på floskelometern

Kent är i syretältet igen med ett klockrent floskelinlägg.

Det får 7.2 på floskelometern. Alla som varit utomlands och i kontakt med utländsk sjukvård vet att det knappast finns någon sämre sjukvård än i Sverige. Men i stället för att ta ett drastiskt grepp på hela problematiken, som att tillåta privata vårdförsäkringar, kommer Kent med snack om att pumpa in mer pengar till Landstingen för att få bättre vård. Samma gamla system alltså som uppenbarligen inte fungerar, men med mer skattepengar.

Precis som alla företag och andra funktioner i monopolsituation, kännetecknas Landstingen av en fruktansvärd ineffektivitet, revirpinkande, möten, byråkrati, administration, och det är knappast vad man hoppades att moderaterna skulle understödja. Men nu är det så att de ”nya” moderaterna är ungefär som socialdemokrater för sådär 20 år sedan, och därför är utspelet inte förvånande.
Hur många ”icke-vårdande” personer går det t.ex. på varje vårdplats?
Hur länge får man vänta på vård i Sverige i normalfallet i jämförelse mot länder inom EU med privata försäkringar?
Vad kostar vården eller sjukhusförsäkringen i jämförelse med andra länder?

Kent skriver ” Under alltför många år har fokus inom sjukvårdspolitiken varit att motarbeta valfriheten och de alternativ som vill vara med och göra sjukvården bra. Alliansen har förändrat detta. Den riktningen behöver fullföljas och förstärkas.”

Jaha, var är de privata alternativen då? Ni har haft makten en hel mandatperiod, och var är den valfriheten och de alternativ du snackar om? Rent tomt floskeltugg utan innebörd.

Dessförinnan skriver han ” En annan förklaring är att Alliansen inte stirrar sig blind om systemet och ett försvarande av den offentliga vården. Fokus är bra vård med hög tillgänglighet. Den ska ges oavsett vem som söker och när den söker. Men det spelar heller ingen roll vem som ger vården, det viktiga är just att den är bra och ges i tid.”

Även detta rent skitsnack – det finns inga privata alternativ, man måste betala Landstingsskatt så enkelt är det. Det finns inga privata alternativ, däremot kan man teckna privata försäkringar som komplement om man har råd och tycker att Landstingets vård är usel (vilket är sant).

Så det Kent snackar om är hur man får en halvdöd gammal häst att topprestera; man hänger en morot framför den, och kör elstötar i häcken på den. Javisst, den kanske rör sig lite fortare momentant, och det går ju lite fortare än tidigare, men en halvdöd gammal häst blir inte en sprinter, men lite fortare går det en stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar