onsdag 23 juni 2010

Rent röstfiske - för skattepengar

Ok, inlägget från Kent på denna länk, om att alla Landstings- och Kommunalt anställda ska ha rätt att gå upp på heltid är inte så floskelbetonat.

Nja, några floskler om jämställdhet finns det givetvis, samt trygghet och ekonomisk frihet, men det är inte uppe i normalnivå.

Däremot är det rent röstfiskeri. Jag vill minnas att han berättade för några månader sedan att de ”nya” moderaterna skulle inrikta sig på att få kvinnliga röster. Nu kommer ett utspel som lyser röstfiske och just kvinnliga sådana, betalt med skattepengar.

Som jag tolkar hela historien ska alltså alla som jobbar inom kommen eller landstinget och har deltid i någon form, kunna kräva att få gå upp på heltid om de så önskar. Motivationen verkar vara rent jämställdhetsbetingad och baserad på att det är många kvinnor som jobbar deltid inom Landsting och Kommun.

Men om man nu funderar lite på vad Landsting och Kommun är, finner man att skillnaden mellan företagsverksamhet baserad på ett specificerat behov och SKL-verksamhet inte är så stor. Man anställer folk för att de ska göra ett arbete, betalar lön efter tjänst, prestation och har det antal tjänster som behövs för att verksamheten ska bedrivas så effektivt som möjligt för den mängden pengar man har. Nu finns inte riktigt detta effektivitetsbehov hos kommuner och Landsting, eftersom man har monopol på marknaden, i stället handlar det om att så ansvarsfullt som möjligt och på bästa möjliga sätt fördela de surt förvärvade skattepengar man har krävt medborgarna på.

Man kan ju notera att de ”nya” moderaterna motsatt sig att konkurrensutsätta landstingsverksamheten, genom att låta folk välja mellan privat eller landstingsförsäkring. Jag vill minnas att jag frågade Kent om detta tidigare, men tror inte jag fick något svar.

Månne hade han för flera månader sedan i avsikt att göra detta utspel som i princip är direkt oansvarigt med skattebetalarnas pengar. För många år sedan var det en president i USA som fick sparken för att han använde skattepengar för att bli omvald. Skillnaden i Kents utspel, genom att oansvarigt utlova skattepengar för att på detta sätt få fler röster är inte så stor enligt mitt tycke, mot vad presidenten gjorde.

Men låt oss gå till pudelns kärna. I alla verksamheter har man anställt folk till olika tjänster och för olika ändamål baserat på behov. Om man anställer en person till säg 50% innebär det alltså att man bedömer att bara 50% av full arbetstid behövs för att göra det man vill uppnå. Om personen som är anställd på denna tjänst kräver att få arbeta 100% finns det alltså inte arbete, eller man skapar sig en onödig överkapacitet. I fallet det inte finns arbete, kommer alltså personen att sitta sysselsättningslös under 50% av tiden, betalt av skattepengar. Överkapacitet kan kanske vara bra att ha, men det viktiga är att man betalar för mer än man vill ha eller eftersträvar, ävenså med skattepengar.

Men man kan ju tycka att det skapar en större flexibilitet, d.v.s. en person från avd. A, kan hjälpa till på avd. B om så behövs. Detta kanske är möjligt, men man måste då hålla i åtanke att vi pratar om olika revir, chefer, och även fackföreningar som kanske inte gillar att man döljer underkapacitet på detta sätt.

Dessutom må man ha i åtanke att personer är anställda med olika funktioner, och inom kommuner och landsting finns det massor. Följaktligen ska man inte tro att en vaktmästare, administratör, datatekniker eller elektriker kan hjälpa till på akuten på ett sjukhus om det behövs, eller att sjuksköterskor ska lösa elektriska, eller IT-problem. Jag vet inte hur många administratörer och andra funktioner det går på varje vårdplats, men meddelandet är att man inte ska inbilla sig att detta förslag ger bättre vård på sjukhusen eller bättre kommunservice.

För några månader kom det rödgröna gänget med ett helkorkat förslag att man ofinansierat skulle ge mer pengar till landstingen för att få bättre vård. Det riktiga i det var att Sverige har en usel sjukvård, men felet är att det inte hjälper att bara dumpa pengar ospecat på dem i tron att vården blir bättre.

Men Kents förslag, eller från de ”nya” moderaterna är steget dummare. Man vill alltså finansiera att kommun och landstingsanställda ska ha rätt att på fullt betald arbetstid, av skattemedel, inte ha ett skit att göra. Jämställdhet må han kalla det. Oansvar med skattemedel för att fiska röster kallar jag det. Observera att han i sin långa text inte nämner ett enda belopp vad förslaget kommer att kosta. Antingen vet han inte och då är han oansvarig med skattemedel, eller åxå törs han inte skriva det.

Fortsättningen av denna politik är att man inte törs anställa någon inom kommuner och landsting, även om behovet finns för t.ex. en halvtidstjänst. Alltså får de som finns jobba lite hårdare eftersom jobbet ändå behöver göras. Först när man med säkerhet vet att det finns arbete för en heltid, kommer man anställa någon om budgeten så medger. Men som alla vet – budgetar är en huggsexa om befintliga pengar, så det kanske inte blir någon tjänst i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar