onsdag 28 juli 2010

Svensk sjuk vård

Som alla vet som antingen bott, eller längre tid vistats i något annat europeiskt eller västerländskt land har Sverige den i särklass sämsta sjukvården. Kent skriver på denna länk; ” Håller svensk sjukvård världsklass i kvalité och innehåll…”. Detta är rent skitsnack, men det kanske lurar dem som bara bott i Sverige. Jag har bloggat om detta på denna länk:

Kent bekräftar hur illa ställt det är med följande uttalande: ” Redan idag är det över 400 000 svenskar som valt att skaffa privata försäkringar för att få sjukvård i rätt tid. Dessa 400 000 svenskar betalar först sjukvården genom skattesedeln och sedan en gång till.”
Så han kanske borde ställa sig frågan varför 400.000 är villiga att betala dubbelt för att slippa de svenska sjukvården som håller världsklass i kvalité.
Som en lösning nämner han att ” Moderaterna vill släppa in företag med vinstintresse i sjukvården.”

Han nämner vidare; ”Den verkliga vinsten för sjukvården och patienterna är att lämna ett system som bygger på vårdköer i solidaritetens namn och som ersätts med ett system där vård ges när behovet och efterfrågan finns.”
Detta är en helt korrekt analys, men problemet är, vilket han även framhåller ovan, att inga privata försäkringar tillåts som ersättning för Försäkringskassans. De 400.000 som idag har privata försäkringar betalar alltså dubbel sjukvårdskostnad för att få en bättre vård än vad Landstingen idag erbjuder. Knutpunkten är alltså att man måste både släppa in privata vårdalternativ SAMT privata vårdförsäkringar som ett alternativ till Försäkringskassan.
All vet hur företag i monopolsituation fungerar. Det är revirpinkande inom företagen, ineffektivitet, onödigt stor byråkrati, besserwisserfasoner, o.s.v. Det finns hur många exempel som helst på detta, en kvarvarande relik är Systembolaget.

Nu har vi alltså en moderatstyrd regering som inte vill privatisera hela systemet. Problemet är att Försäkringskassan kommer att sitta som en propp, och bestämma vad de anser skäligt i alla lägen. Ponera att i Landstinget kostar en förlossning X kronor. Detta är baserat på att man kapat ner vårdtiderna till ett minimum, och skickar hem mor och barn inom 24 timmar. När då ett privat vårdföretag kräver mer pengar av Försäkringskassan, kommer man givetvis vägra betala detta med hänvisning till den tariff man byggt upp genom att minimera vården. Det betyder att om man inte släpper in privata försäkringar som ett alternativ, blir effekten liten.

Men nu är historien så enkel, att det är läkare som avgör vårdbehovet. Alltså, om en läkare gjort en bedömning, är det denna som gäller inte försäkringskassans tariffer. Försäkringskassan får erbjuda sina produkter på marknaden på samma sätt som andra företag. Har man bättre och billigare produkter kommer man överleva, annars kommer marknadskrafterna se till att man försvinner.


Nedan är en bild som INTE beskriver det som Kent pratar om, alltså tillgängligheten och jämlikheten inom vården inom, utan antalet vårdplatser per 1000 invånare. Verkligen "världsklass" må man säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar